Skip to content

Zaha Hadid Architects

Your Starred Items

Archive Search
Studio
Your Starred Items

Architecture

Burnham Pavillion

  • Chicago, USA
  • 2009 – 2009
  • Burnham Plan Centennial
  • Built
  • Floor: 120m2
  • Site: 500m2
  • Footprint: 300m2

A temporary pavilion designed and erected in Chicago’s Millennium Park as part of the Burnham Plan celebrations – reflecting the Chicago’s long tradition for embracing cutting edge architecture in an in intricate but fluid structure that incorporates hidden traces of Burnham and Bennett’s original 1909 plans to redevelop the city.

Our designs for a temporary pavilion, erected in Chicago’s Millennium Park as part of the Burnham Plan centennial celebrations in 2009, reflect Chicago’s long tradition for embracing cutting edge architecture.

The design merged new formal concepts, while also incorporating hidden traces of Burnham and Bennett’s organizational systems and architectural representations to produce a structure that was both complex but strikingly coherent.

The pavilion was composed of an intricate bent-aluminum frame, each element shaped and welded to create a unique curvilinear form. Outer and inner fabrics were wrapped tightly around the interior frame to create a distinctively fluid shape. The skins also served as screens for video-installations within the pavilion.

Viewed within the context of the wider Centennial celebrations, the pavilion’s design and construction undoubtedly invited and encouraged public discourse on the future of cities. Designed and built to maximize recycling and re-use of materials, it will be undoubtedly be used again in the future, either in Chicago or other locations.

Architect

ZAHA HADID ARCHITECTS

Design

Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Project Architect

Jens Borstelmann, Thomas Vietzke

Project Team

Teoman Ayas, Evan Erlebacher

Local Architect

The Gray Circle

Structural

Rockey Structures

Fabrication

Fabric Images

Lighting / Electrical

Tracey Dear

Film Installation

Thomas Gray, The Gray Circle

Sound Installation

Experimental Sound Studio