Skip to content

Zaha Hadid Architects

Your Starred Items

Archive Search
Studio
Your Starred Items

Architecture

Capital Hill Residence

  • Moscow, Russia
  • 2006 – 2011
  • Private Client
  • Under Construction
  • 2650m2

Located on the north-face hillside in Barvikha where pine and birch trees grow up to 20 metres high, a villa with fluid geometries emerges from the landscape. Its programme is divided into two components: one merging with the hillside, another floating above the ground with dynamic views overlooking the forest.

  • Construction Photo
  • Construction Photo
  • Construction Photo
  • Construction Photo
  • Construction Photo
  • Construction Photo
  • Construction Photo
  • Construction Photo
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render

The form for the villa comes from the natural topography – a building that emerges from the landscape, while remaining partially embedded in the hillside.

The first of the villa’s components is strategically placed to merge with the sloped landscape, while a separate volume floats 22 metres above the ground, benefitting from the breathtaking views of the Barvikha forest.

The programme is organised vertically, on four levels. The lower level is envisioned as leisure space and includes a living room, massage and fitness areas as well as a sauna and hamman baths. One level up is the main living room, dining space, kitchen, entertainment and indoor swimming room and parking spaces are located on the ground floor.

The main entrance lobby, study/library, guest room and children’s room are distributed on the first floor while the master bedrooms and a lounge with an exterior terrace occupy the upper level.

The two main components of the house are articulated by three legs: concrete columns which establish a strong dialogue between both levels, while functioning as structural elements. Vertical shafts inside the legs contain all mechanical elements and services connecting to the upper level, including a transparent glass elevator and staircase.

The main entrance to the house is located on the first floor. Within this space, the three concrete columns intersect the main roof, proposing skylights and a double-height space. The view from the living room is framed by two-curved in-situ cast concrete structures which also serve to create divisions between the main living room, dining room and indoor swimming pool.

The general design concept is to extend the exterior topography to the interior of the building, while geometrical definition is derived from the surrounding environment of flowing terrain levels stretched to generate the new landscape, creating continuous integration between interior and exterior spaces.

Architect

ZAHA HADID ARCHITECTS

Design

Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Project Director

Helmut Kinzler

Project Architect

Daniel Fiser

Project Team

Thomas Sonder, Anat Stern, Gianni Giuffrida, Juan Estrada, Martha Read, Kristina Simkeviciute, Talenia Phua Gajardo, Muthahar Khan, Erhan Patat, Lourdes Sanchez, Daniel Santos, Tetsuya Yamazaki, Mariana Ibanez, Marco Vanucci, Ebru Simsek, Kevin McClellan

Interior Design

ZAHA HADID ARCHITECTS

Engineering

ANT YAPI

General Contractor

ANT YAPI

Facade Contractors

FIBROBETON / SCHUECO-AYGUN ALUMINUM / SINERJI

Lighting Engineering

SYMETRYS | LICHTPLANNER

Landscape Designer

DAN PEARSON STUDIO

Acoustic Engineering

SOUND SPACE DESIGN