Skip to content

Zaha Hadid Architects

Your Starred Items

Archive Search
Studio
Your Starred Items

Architecture

Sunrise Tower

  • Kuala Lumpur, Malaysia
  • 2009 – TBC
  • Sunrise Berhad
  • Competition / Research
  • 150000m2
  • Gross Floor Area: 150000m2
  • Site Area: 6800 m2
  • Footprint Area: 2800m2

Blurring the boundaries between building and landscape, Sunrise Tower houses five program elements – residential, hotel, office, retail, parking. A supremely flexible volume, employing parametric grid principles, this 280m, 66 floor ‘vertical landscape’ is inherently fluid; can change in response to the changing demands placed upon it through time.

  • Model Photo
  • Model Photo
  • Model Photo
  • Sketch
  • Drawing
  • Drawing
  • Drawing

Blurring the boundaries between building and landscape, creating a continuous flow between interior and exterior, distancing itself from the traditional typology of ‘tower and podium’, Sunrise Tower transcends the conventional in almost every sense. Engages with the city in a multiplicity of original ways, while remaining firmly anchored to the existing urban fabric.

All program elements – residential, hotel, office, retail, parking – are merged within a single volume, the focus of a detailed landscape strategy that interweaves tower and ground, integrating pedestrian routes and internal road system into the very fabric of the building.

Instinctive connectivity between program elements is central to the project. The tower is stratified, stacking one function over the other, or carrying them in parallel when the tower branches. Programmatic synergies are created by blending common programmatic aspects – creating a system that separates public from private, yet allows seamless transitions between environments.

The tower body is developed through a performative outer skin that merges programmatic, structural and building envelope requirements. A spatial grid is generated through parametric component design, enabling the local adaptation of each component to accommodate for different requirements within a pool of repeated elements. Components variation is choreographed through the floor grid with a rhythm that is defined by topology, orientation, programme and structural load, generating a customized gradient that mutates from strong diagonals at the base to gentle verticals at the top.

The programmatic parameter also develops a grid of occupation, a modular system for hotel rooms and residential apartments. This grid is integral to the building’s topology and structure, hence the partitioning system becomes interchangeable, constructing a flexible vertical landscape capable of assimilating change over time.

Architect

Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Design

Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Project Director

Tiago Correira

Project Architect

Fabiano Continanza, Victor Orive

Project Team

Alejandro Diaz, Rafael Gonzalez, Monica Noguero, Oihane Santiuste, Maren Klasing, Martin Krcha, Daniel Domingo

Engineering

Buro Happold

Local Architect

Veritas Design Group

Cost / QS

JUBM