Skip to content

Zaha Hadid Architects

Your Starred Items

Archive Search
Studio
Your Starred Items

Design

Ronald McDonald House, Altona Children’s Hospital

  • Hamburg, Germany
  • 2013 – 2014
  • Ronald McDonald Childcare Foundation
  • Concept
  • 25m2 m2

Zaha Hadid Architects is honoured to be invited to participate in this project for the Ronald McDonald Child Care Foundation; designing a space for children and their parents to live in through a difficult time.

It is an extremely rewarding challenge to create a very special home for children their families. We have developed an inviting space of well-being that accommodates all the requirements of a long-term alternative home for families within very compact spatial requirements of approximately 25m2.

  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render
  • Render

Zaha Hadid Architects have created Apartment 5 of the Ronald McDonald House near the Altona Children’s Hospital. The design features built-in furniture, wooden fittings and recessed lighting to make the space feel larger than it really is. The “two half shells” room concept will have a lower shell base created by wooden flooring and walls that curve up from the ground, and a clean white upper shell of the higher walls and ceiling.

The wooden shell with its continuous curvatures – from the parquet floor to the inbuilt furniture such as bed, seating and desk – lends warmth and a tactile quality to all of the surfaces that can be reached, touched and played-in by the children. The inbuilt furniture and the position of the bed leave the largest possible floor space for the family to sit, play and communicate.

Architect

ZAHA HADID ARCHITECTS

Design

Zaha Hadid with Patrik Schumacher