Skip to content

Zaha Hadid Architects

Your Starred Items

Archive Search
Studio
Your Starred Items

Architecture

California Residence

  • San Diego, USA
  • 2003 – TBC
  • Private client
  • Design
  • 1200m2
  • Floor Area: 11000ft²
  • Site Area: 20000ft²

An introverted sculptural structure unfurling towards the ocean and the private courtyards within: a powerful dichotomy between intimacy and exposure. A design characterised by a formal tension between straight and curved surfaces and a dynamic roof gesture delineating the boundary between private and shared space.

  • Render
  • Render
  • Render
  • Render

The brief called for a single family house located at the top of a residential area overlooking the Pacific Ocean.

Our design concept merges straight and curved surfaces at the perimeter of the building into a softer dynamic which then open dramatically to reveal the Ocean beyond. Two abstract elements are superimposed and transected by a dynamic roof gesture, where private and family spaces are clustered, emphasising the Ocean view.

The surrounding landscape design follows the language of the building, demarcating the entrance and leading visitors in one, continuous movement from the outside to the interior.

Following a parallel axis from the distant shoreline, the main areas of the house are distributed linearly along a porous gallery. Vertical ramps and connections spill into this linear space, opening multiple interior readings.

The open loft interior captures traditional notions of family life, injected with a new dynamism that reflects the particularity of the site and its light material structure.

An internal intersection of circulation loops interweave and coalesce the geometries of the house, both spatially and visually, into a single entity. The design’s principle of circulation is also indicated by the roof with spatial openings following movement paths within.

Elements of the roof follow a downward trajectory to become the primary division between private and shared zones. At two other intervals, openings within the roof create introverted spaces at the heart of the building: a small, exclusive courtyard for privileged residents and a much larger, communal court used by other visitors.

Visual connections to the Ocean or to the exterior are always provided from any part of the house. At the same time, divergent design characteristics create privacy and uniquely juxtaposed views of indoor and outdoor space.

Architect

ZAHA HADID ARCHITECTS

Design

Zaha Hadid with Patrik Schumacher

Project Director

Ken Bostock

Project Architect

Claudia Wulf, Elke Presser

Local Architect

Public, Architecture + Planning

Structural

Nabih Youssef Associates

Lighting

Office for Visual Interaction, Inc. OVI

Facade

Front Inc.

Sustainable Design

KEMA Services Inc.

Electrical Design

Nutter

Civil Engineering

Florez Engineering Inc.

Contractor

Wardell Builders