Skip to content

Zaha Hadid Architects

Your Starred Items

Archive Search
Studio
Your Starred Items

Architecture

CECEP's Shanghai campus

  • Shanghai, China
  • 2020 – tbc
  • China Energy Conservation and Environmental Protection Group (CECEP)
  • Design
  • 218 000 m2

Following the international design competition, Zaha Hadid Architects has been selected to build the new Shanghai campus of the China Energy Conservation and Environmental Protection Group (CECEP).

CECEP is China's leading energy conservation and environmental protection enterprise; developing projects with a focus on renewable energy technologies that include: solar, hydroelectric and wind power generation; as well as environmental conservation initiatives such as water collection, treatment and recycling including the 2019 appointment to provide new ecological restoration and environmental protection projects for the Yangtze River.

Continuing their commitment to renewable energy and environmental conservation, the new CECEP campus in Shanghai has been designed to be the ‘greenest’ building in the city with sustainability embedded into every aspect of its design and construction to achieve more than 90 credits in China’s exacting Three Star Green Building Rating system - the highest score for any building in Shanghai.

The 218,000 sq.m campus sets new benchmarks for the city in energy conservation, energy efficiency and sustainability. Located adjacent to the Yangpu Bridge on the Huangpu River, the design responds to its riverfront site and is defined by the history and dynamism of Shanghai.

A mixed-use urban campus of three office towers, shopping, dining and leisure facilities linked together by a park that connects directly with the city and river, the new project echoes CECEP’s commitment to environmental education by creating vital new public spaces for its staff and neighbouring communities to enjoy the natural world.

Composed as a series of interlocking rings that reduce its perceived scale, the design creates public spaces within the elevations in a series of external sky lobbies connecting interior and interior spaces.

Using advanced modelling tools developed by Zaha Hadid Architects to optimise architectural massing, orientation and facade-to-floor ratios, the project integrates passive design principles to reduce energy consumption and minimise solar heat gain, together with external shading that maximises views towards the river while eliminating direct solar radiation.

The design also renovates and reuses the old Minghua Sugar Factory that exists on the site. Built in 1930, this industrial building will be repurposed to host CEPEC’s many education and community engagement programmes.

Incorporating rainwater harvesting to irrigate expansive green spaces and landscaping in a biophilic design that enhances indoor-outdoor connectivity, the design also minimises cooling demand through optimised external shading.

With Shanghai’s significant temperature differences between day and night, each building's integrated thermal mass also provides reductions in both heating and cooling consumption. Extensive use of locally-produced, prefabricated components will reduce the project's embodied carbon and also support the local economy while procurement will prioritize the use of recycled materials.

Photovoltaics located at roof level and within the facades are connected to battery storage and a micro-grid to provide on-site energy production that will reduce energy consumption by 25%.

In addition to high-efficiency heating and ventilation with waste heat recovery, together with cooling systems using non-potable water, the new campus will also use thermal ice storage for cooling. Ice generated by chillers at night using off peak electricity is stored in thermal tanks then used for cooling during the day to significantly reduce peak daytime electrical consumption when the cooling load is highest.

The building management system will continually monitor the interior environment and automatically react to changes in internal conditions such as variations in temperature, air quality, natural daylight, or number of occupants. To reduce energy consumption and prolong their lifespan, these intelligent systems will also collate data to predict and optimise energy usage.

The new campus will use 5G network capability to operate intelligent management and biometric security systems that will eliminate contact with communal surfaces by staff and visitors.

Architect

ZAHA HADID ARCHITECTS

Design

Patrik Schumacher

Project Director

Satoshi Ohashi, Michele Pasca di Magliano

Project Architect

Johannes Elias

ZHA Project Designer

Maria Tsironi

ZHA Project Associate

Yang Jingwen

ZHA Competition Team

Nan Jiang, Maria Touloupou, Martina Rosati, Nicolas Tornero, Serra Pakalin, Chantal Matar, Yihui Wu, Ying Xia, Zheng Xu, Carlos Bausa Martinez, Lorena Espaillat Bencosme, Irfan Bhakrani, Federico Fauli, Stefano Iacopini, Shi Qi Tu, Sara Criscenti, Andres Madrid, Arian Hakimi Nejad, Valentina Cerrone, Stefano Paiocchi, Kate Hunter, Nelli Denisova, Che-Hung Chien

Civil, Structural, MEP & Sustainability engineers

Ramboll

Local Design Institute

China Academy of Building Research