Skip to content

Zaha Hadid Architects

Your Starred Items

Archive Search
Studio
Your Starred Items

News

Bee’ah commissions Zaha Hadid Architects to build its new Headquarters in Sharjah, UAE

Bee’ah, the Middle East’s leading fully integrated environmental and waste management company, has commissioned Zaha Hadid Architects to build its new Headquarters building in Sharjah, UAE, following the 2013 international competition.

The new Headquarters building is part of Bee’ah’s ongoing investment to transform attitudes and behaviours in individuals, communities, businesses and cities by providing the infrastructure, tools and support to achieve their environmental goals. Working towards its Zero-Waste to landfill, cleaner air and water, renewable energy and sustainable future targets, Bee’ah is developing coherent and sustainable environmental solutions to meet the challenges of the community it serves.

Bee’ah, as an organisation, is converting waste from being something that is a consumptive by-product of society to something that can be core to society’s future. This has been achieved by transforming both materials (though recovery and energy generation) and society (via social outreach and educational programs) to create an integrated ecosystem for the future.

The Bee’ah Headquarters building embodies these principles by providing the company with an administrative centre of sustainable construction of LEED Platinum Certification, with ultra-low carbon and minimal water consumption in operation and minimised material consumption in construction. The new building and site will also be used as a learning resource to demonstrate practical environmental awareness to the wider community.

Designed in response to its natural environment to provide comfort for visitors and staff alongside minimising energy and resource consumption, the formal composition of the new Bee’ah Headquarters building has been informed by its desert context as a series of dunes orientated to optimize the prevailing Shamal winds and give its interiors high quality daylight and views whilst limiting the quantity of glazing exposed to the harsh sun.

The two central dunes of the Headquarters building intersect and connect via a courtyard – an ‘oasis’ inside the building enhancing natural ventilation and maximising indirect sunlight to the spaces within.

The building systems of the new Headquarters have been developed to minimise both the energy required for cooling and the need for potable water consumption, while its structure reduces material consumption through architectural and structural integration, as well as recycled material recovery.

The new Bee’ah Headquarters building is defined by the principles that are the foundation of the company’s mission to provide integrated environmental and waste management services to meet the future challenges of its community. Bee’ah is leading by example in creating a work environment that continues its commitment to deliver coherent and sustainable environmental solutions.

Bee’ah website